top of page
Search
Writer's pictureJasmina Sočković

KAKO IZABRATI KONZULTANTA?

1.      Pokušajte sami razlikovati povod zbog kojega zovete konzultanta od stvarnog uzroka problema. To će vam pomoći da bolje iznesete cijelu situaciju potencijalnim konzultantima i osigurate da vam ponude uslugu koja će bolje udovoljavati vašim stvarnim potrebama.

2.      Procijenite koliko ste spremni investirati u konzultantske usluge. Koliko vam vrijedi da riješite neki problem, ili da podignete efikasnost/produktivnost/agilnost organizacije?

3.      Istražite tko su potencijalni konzultanti za to područje. U današnje doba, to je bar olakšano Googlom. Raspitajte se kod svojih kolega iz branše ili drugih menadžera. Uvijek pitajte više različitih ljudi, ako vam to dopušta situacija.

4.      Pozovite više konzultanata ili konzultantskih kuća. Idealno je da, unaprijed emailom objasnite razlog zbog kojega iz zovete, i čujete se telefonom za dodatne informacije. Često je to dovoljno da konzultant pripremi temeljnu ponudu. U ponudi tražite:

a.      Razradu i opis usluga koje nude

b.      Dosadašnje reference u poslovnom savjetovanju

c.      Tko su konzultanti koji će biti uključeni u projekt i njihovi životopisi

d.      Prijedlog dinamike rada i okvirnih rokova

e.      Cijenu usluga. Uzmite u obzir da je za kvalitetnu procjenu cijene nekih usluga potrebno detaljnije dogovaranje, pa u ovoj fazi tolerirajte okvirne iznose ili dijapazon cijena od-do.

5.      Pozovite uži krug konzultanata na razgovor ili prezentaciju okvirne ponude usluga. Iako neki klijenti izaberu konzultanta samo na temelju pisane ponude, preporučam da odvojite vrijeme i uživo razgovarate s konzultantima o ponudi. Iz više razloga vam ovaj dio procesa može biti koristan. U inozemstvu, mnogi konzultanti naplaćuju ove prve konzultacije (u Hrvatskoj je to rjeđe slučaj), upravo iz razloga što daju vrijedne uvide klijentima. 

6.      Utvrdite projektni plan i detalje angažmana. Nakon što prihvatite ponudu i potpišete ugovor, dogovorite detalje plana rada, osnovne rokove (računajte da nisu urezani u kamen i procijenite kolika odstupanja možete tolerirati), koliki će biti angažman vaših zaposlenika (posebno rukovoditelja), osigurajte da ti zaposlenici odvoje vrijeme za projekt, identificirajte ključnu kontakt osobu s vaše strane za tehnička pitanja, dogovorite u kojoj mjeri želite da uprava bude uključena i kada, način izvještavanja. Ne zaboravite najaviti projekt svojim zaposlenicima.

14 views0 comments

Comments


bottom of page